Hozzávalók:
kakaós piskótához
- 5 tojás
- 5 ek porcukor
- 4 ek rétesliszt
- 2 ek kakaópor
- 1 kk sütőpor
krémhez
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 3 dkg kakaó
- 2,5 dl tej
- 3 ek rétesliszt
- 1/2 üveg magozott meggybefőtt
- 0,5 dl meggylé
- 1,5 dl rum
- 1 cs. vaníliás cukor
csokimázhoz
- 10 dkg étcsokoládé (min. 60 % kakaótartalmú)
- 10 dkg vaj
Ekészítés:
- A piskótához a tojások sárgáját a porcukorral gépi habverővel 20 percig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet.
- A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós masszához. A tésztát sütőpapírral bélelt (fél gáztepsinyi méretű) tepsibe simítjuk és 175 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) 10-15 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Hűlni hagyjuk a piskótát.
- Közben elkészítjük a krémet: a lisztet simára keverjük a tejjel, felforraljuk és sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni.
- A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral és kakaóporral robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a kihűlt tejes krémet.
- Az előzetesen rumba áztatott meggyet lecsöpögtetjük, ezt is a masszához keverjük, fél deci meggylével és a vaníliás cukorral együtt.
- A krémet rásimítjuk a kihűlt piskótalapra és hűtőbe tesszük néhány órára, míg a krém teljesen megdermed.
- A csokimázhoz a darabokra tört étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzákeverjük a vajat, kicsit várunk, míg hűl és a langyos csokival bevonjuk a süti tetejét.
- Megint hűtőbe tesszük. Jó, ha egy éjszakát áll.