„étteremalakítás”
Hozzávaló:
25 dkg penne
só
25 dkg penne
só
A bárányhúsos raguhoz:
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb sárgarépa
½ kg padlizsán
1 doboz 40 dkg-os hámozottparadicsom-konzerv
½ dl olívaolaj
só és frissen őrölt bors
* ½ kg darált bárányhús
1 evőkanál morzsolt oregánó
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 evőkanál méz
¼ kávéskanál cayenne bors vagy őrölt, csípős pirospaprika
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb sárgarépa
½ kg padlizsán
1 doboz 40 dkg-os hámozottparadicsom-konzerv
½ dl olívaolaj
só és frissen őrölt bors
* ½ kg darált bárányhús
1 evőkanál morzsolt oregánó
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 evőkanál méz
¼ kávéskanál cayenne bors vagy őrölt, csípős pirospaprika
A fetás szószhoz:
6 dl tej
2 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
5 dkg finomliszt
25 dkg feta sajt
só és frissen őrölt bors
2 tojássárgája
6 dl tej
2 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
5 dkg finomliszt
25 dkg feta sajt
só és frissen őrölt bors
2 tojássárgája
A bárányhúsos raguhoz a hagymát, a fokhagymát és a sárgarépát megpucoljuk, darabokra vágjuk, és késes betétű robotgépben morzsásra daráljuk. A padlizsánról levágjuk a végeit, mert azok keserűek lehetnek, aztán a padlizsánt 1x1 cm-es darabokra kockázzuk. A hámozott paradicsomt a levével együtt pépesre turmixoljuk.
Egy 30 cm átmérőjű, magas lábosban jó 5 perc alatt, lefedve, de néha megkeverve, mérsékelt tűzön megpároljuk az olajon a hagymás-fokhagymás-répás keveréket. Közben sózunk-borsozunk. Ezután jöhet bele a darált bárányhús, és további 5 percig fedő nélkül kevergetjük az egészet: így a hús apró morzsákra esik szét.
A húshoz hozzászórjuk az oregánót és a fahéjat, hozzáadjuk a mézet, megsózzuk-megborsozzuk, és megint kevergetünk, de csak 1-2 percig. Végül belekerül a lábosba a padlizsán és a pépes paradicsom, aztán lefedve, halk rotyogtatással készre főzzük a bárányhúsos ragut jó 30 perc alatt. Ha kész lehúzzuk a tűzről. (1 nappal korábban is elkészíthető, másnapig hűtőben kell tartani.)
Ezalatt bőven van időnk előmelegíteni a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), valamint elkészíteni a fetás szószt és megfőzni a tésztát. A tésztához egy nagy fazékban vizet forralunk, és amíg melegszik, túlesünk a fetás szószon.
A fetás szószhoz a fokhagymát összezúzzuk, majd a babérlevelekkel együtt a tejhez adjuk, és a fokhagymás-babéros tejet kézmelegre melegítjük. A vajat megolvasztjuk egy kisebb fazékban, rászórjuk a lisztet, és mérsékelt tűzön 2 percig kevergetünk fakanállal, hogy a liszt elvegyüljön a vajban. Ezután kézi habverőre váltunk, és a vajas liszthez apránként hozzáöntjük a fokhagymás-babéros tejet - közben folyamatosan keverünk-keverünk, mert így kapunk csak sima szószt.
A sima szószt kevergetve 5 perc alatt sűrűre főzzük, majd belemorzsoljuk a fetát, és további keverés mellett megvárjuk, hogy az 1-2 perc alatt felolvadjon. Ekkor lehúzzuk a szószt a tűzről, sózzuk-borsozzuk, és kihalásszuk belőle a babérleveleket.
Most már lobogva forr a tészta főzővize: megsózzuk, és a csomagoláson jelzett idő alatt kifőzzük benne a tésztát. Ezután leszűrjük, lecsöpögtetjük.
Ha a fetás szósz langyosra hűlt, kézi habverővel elkeverjük benne a tojássárgájákat, majd hozzáadjuk a főtt tésztát.
És ez már a vége: a fetaszószos-tészta keverék felét belekanalazzuk egy 25x30 cm-es tepsibe, aztán egyenletes rétegben bevonjuk a bárányhúsos-tésztás résszel, az egészet befedjük a maradék fetás tésztával, és az egészet 30 perc alatt összesütjük a forró sütőben. (Sütéskor tegyünk alufóliát a sütő aljába, hogy az felfogja az esetlegesen kifortyogó ételt.)
Kockákra vágva tálaljuk.