Hozzávalók:
2 kg kocsonyahús (köröm, fül, farok, orr, bőr)
tehetünk bele füstölt húst is (pl. csülköt)
1 kisebb fej vöröshagyma
1 közepes fej fokhagyma
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem
1/4 zellergumó
2 db közepes krumpli
víz
só
szegfűbors
pirospaprika
Elkészítés:
A kocsonyahúst alaposan megmossuk és 3 liter hideg vízben feltesszük főni.
Mialatt felforr, kanállal leszedjük a képződött habot, hogy szép tiszta levet kapjunk.
Ha már nem jön fel több hab a tetejére, pótoljuk az elfőtt vizet és beletesszük a megtisztított zöldségeket, a vöröshagymát és a fokhagymát.
Sózzuk kb. 1/2-1 teáskanálnyi sóval, de ha füstölt húst teszünk bele, vigyázzunk, nehogy túlsózzuk, mert akkor nem "alszik" meg a kocsonya.
Mérsékeljük a lángot, hogy ne forrjon, csak épp gyöngyözzön, és addig főzzük, amíg a hús leválik a csontról.
Legjobb, ha addig tekerjük az elzárás felé a csapot, míg már épp csak ég a láng - így egész éjszakára főni hagyhatjuk.
Levesszük a tűzről, és beleteszünk egy késhegynyi pirospaprikát.
Félórás pihentetés után kiszedjük belőle a húst. Kicsontozzuk, mély tányérokba rendezzük és rászűrjük a kocsonyalevet.
Hideg helyre tesszük, amíg teljesen megdermed.