Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
csipetnyi só
1 dl víz
12,5 dkg vaj
csipetnyi só
1 dl víz
A tetejére:
1 kg édeskömény
4 dkg vaj
1 citrom
szerecsendió
2 tojás
3 dl tejszín
5 dkg reszelt sajt
1 kg édeskömény
4 dkg vaj
1 citrom
szerecsendió
2 tojás
3 dl tejszín
5 dkg reszelt sajt
őrölt bors
só
Elkészítés:
A lisztet és a vajat gyorsan összedolgozzuk, hozzáadjuk a sót és annyi vizet, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Alufóliával lefedjük, és legalább 1 óráig hideg helyen állni hagyjuk. A köményt megtisztítjuk, gyufaszálnyi darabokra vágjuk, és a vajban, 1 citrom levét hozzáadva puhára pároljuk. A tésztából tenyerünkkel 2 cm vastag téglalapot nyomkodunk, kétszer vagy háromszor egymásra hajtjuk, hogy könnyedén egymáson fekvő rétegeket kapjunk. Sodrófával kinyújtjuk, és kivajazott formába tesszük. A tojásokat a tejszínnel habosra keverjük, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A tésztára helyezzük a köményt, a tojásos keverékkel leöntjük, a sajttal megszórjuk, és meleg sütőben készre sütjük.
Az édesköménynek csak a gumóját használjuk, a leveleit ne, mert azok inkább húslevesbe valók, melyet remekül ízesítenek.
só
Elkészítés:
A lisztet és a vajat gyorsan összedolgozzuk, hozzáadjuk a sót és annyi vizet, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Alufóliával lefedjük, és legalább 1 óráig hideg helyen állni hagyjuk. A köményt megtisztítjuk, gyufaszálnyi darabokra vágjuk, és a vajban, 1 citrom levét hozzáadva puhára pároljuk. A tésztából tenyerünkkel 2 cm vastag téglalapot nyomkodunk, kétszer vagy háromszor egymásra hajtjuk, hogy könnyedén egymáson fekvő rétegeket kapjunk. Sodrófával kinyújtjuk, és kivajazott formába tesszük. A tojásokat a tejszínnel habosra keverjük, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A tésztára helyezzük a köményt, a tojásos keverékkel leöntjük, a sajttal megszórjuk, és meleg sütőben készre sütjük.
Az édesköménynek csak a gumóját használjuk, a leveleit ne, mert azok inkább húslevesbe valók, melyet remekül ízesítenek.
Sütés előtt...