Hozzávalók: 25-30 bodzavirág, 2l víz, 2kg kristálycukor, 10dkg citrompótló
Elkészítés: Bodzaszörp készítéshez a bodza virágokat tegye megfelelő edénybe, engedjen rájuk 2 liter tiszta csapvizet, adja hozzá a citrompótló felét és letakarva 1 napig jól áztassa ki a virágokat, hogy zamatanyagait kiadja, és a virágpor feloldódjon. Időnként óvatosan jeverje át. Másnap szűrje át a bodzaszörp levét megfelelő edénybe és öntse hozzá a 2 kg kristálycukrot, vagy gyümölcscukrot. Közepesen magas hőfokon állandóan kevergetve főzze meg bodzaszörp levét. 30 - 35 percig főzze, félidőben adja hozzá a citrompótló másik felét. A főzés alatt a házi szörp szépen kitisztul. Az üvegeket - általában fél literesek a legjobbak a házi szörp, így a bodzaszörp tárolására is, alaposan mossa ki és ecetes vízzel öblítse át őket. Engedjen mély tepsibe forró vizet, állítsa bele az üvegeket, így nem pattanhatnak el a forró bodzaszörptől, amikor beletölti tölcsér segítségével. Az üvegeket töltse szinte teljesen tele. A forró bodzaszörp üvegeket úgynevezett száraz dunsztba tesszük. Erre a célra használhat régi dunyhákat is, mert az a legjobb, ha nagyon lassan hűlnek ki az üvegek, vagy mint a receptképeken látja bevásárlókosarat béleljen ki jó vastag törülközőkkel és azokba bugyolálja be a bodzaszörpös üvegeket. Szobahőmérsékleten tartva várja meg míg teljesen kihűlnek. Ízlés szerint, de áltálában 1:10 arányban keverje a bodzaszörpöt tiszta csapvízzel és fogyasztás előtt jól hűtse be. Kellemes ízű bodza üdítő fogyasztását ajánlom a bolti szörpök helyett.