„étteremalakítás”
Hozzávalók:
500g liszt
30g élesztő
3,5dl tej
2 tojássárgája
50g porcukor
80g margarin
1mk. só
4 kemény tojás
1 tojássárgája a kenéshez
Elkészítés:
A lisztet mély tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a cukros, langyos tejben felfuttatott élesztőt, környezetéből csak annyi lisztet keverünk hozzá fakanállal, hogy galuska lágyságú legyen, tetejét megszórjuk liszttel, betakarjuk, kétszeresére kelesztjük (kb. 20 perc). Akkor hozzáadjuk a maradék tejet és cukrot, a tojássárgákat, a sót; jól összedolgozzuk, majd 2-3 adagban beledagasztjuk az olvasztott, de nem meleg vajat, amíg csak szép hólyagos nem lesz. Tetejét megszórjuk liszttel, betakarjuk, langyos helyen a kétszeresére kelesztjük, majd lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, három részre osztjuk, hengereket sodrunk belőle, megfonjuk. Vajjal kikent, kerek tortaformába kanyarítjuk úgy, hogy a végek középre kerüljenek, letakarjuk, langyos helyen addig kelesztjük, amíg a tészta már majdnem a forma pereméig ér. Belenyomkodjuk a beolajozott kiszúrt kemény tojásokat. Megkenjük a tésztát (a tojásokat nem) a tojássárgával és előmelegített sütőben, erős tűzön (200 C) 40-45 percig sütjük. A formában hagyjuk langyosra hűlni.
sütés előtt...
még a formában...