
Az aljára:
15 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült keksz (pl. Hobbit)
10 dkg vaj
A töltelékhez:
25 dkg natúr tejszínes sajtkrém (pl. Philadelphia)
1 tojás
7,5 dkg cukor
½ vaníliarúd
½ citrom
A tetejére:
1½ dl tejföl
5 dkg cukor
½ vaníliarúd
½ citrom
Előmelegítjük a sütőt 150 fokra (gázsütőn 2-es fokozat). Ezután a kekszet finomra őröljük, majd a vajat mérsékelt lángon kevergetve folyósra olvasztjuk egy kisebb edényben vagy mikróban, és ha már nem meleg, összekeverjük a kekszmorzsával. A vajas kekszmorzsát ujjainkkal jól szétnyomkodjuk a sütőforma aljában. A tepsit ezután betesszük 10 percre a mélyhűtőbe, hogy a vajas kekszmorzsa megdermedjen benne.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A tejszínes sajtkrémet, a tojásokat és a cukrot robotgéppel alaposan összedolgozzuk 2-3 perc alatt egy nagy keverőtálban. Most jöhet bele a vanília és a citrom: a fél vaníliarudat hosszában kettévágjuk, kikapargatjuk belőle magokat, majd a fél citrom levét kifacsarjuk, átszűrjük, és a vaníliával együtt hozzáadjuk a sajtkrémes masszához.
A formát kivesszük a fagyasztóból, és szétterítjük benne a tölteléket. Ezután 20-25 perc alatt megsütjük, és sütés után 10 percre kivesszük, hogy kicsit kihűljön. A sütőt viszont nem szabad kikapcsolni, szükség lesz még rá.
A tetejére édes tejföl kerül, ezért a tejfölt összekeverjük a cukorral, aztán a fél vaníliarúdból az előzőek szerint kiszedjük a magokat, és a cukros tejfölhöz adjuk. Csepegtetünk hozzá még kb. 1 kávéskanálnyi citromlevet is, és a tejfölös keveréket a sajtkrém tetején eloszlatjuk.
Végül visszatesszük a sütőbe, de csak 8-10 percre. Ha ez megtörtént, hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek, aztán tálalásig 1 éjszakára hűtőben tartjuk, hogy az ízük összeérjen.