HTML

Ezt főztem ma

Friss topikok

  • Marykriek: Sziasztok! A <a href=jardinette.hu&gt;Jardinette Étterem</a> receptversenye elindult... (2011.08.17. 15:02) Hideg joghurtos barackleves
  • fasztumgél: legalább egy napot érdemes állni hagyni, hogy jó puha legyen a babapiskóta. nagyon álat édesség. (2011.07.06. 17:44) Tejfölös babapiskóta
  • dorothy62: Hello,NA, ezt díjjazom, mehet a tojásba egy kevés bors és szerecsendió, a tetejére pedig nagyon kí... (2009.05.25. 14:48) Krumplitortilla
  • dorothy62: Hello, nagyon szép és valszeg finom dolgokat csinálsz, ha javasolhatom a buktákat olvasztott vajba... (2009.05.25. 14:33) Ízes bukta
  • spoletina: @spoletina: Köszönöm a kedves válaszodat. (2009.05.16. 16:22) Kakaós kalács - kenyérsütővel

Linkblog

Holland mandulás sütemény

2014.12.11. 18:25 Cézár imádó

img_7584.jpg

Hozzávalók:

Tészta:

250g liszt

175g margarin (szobahőmérsékletű)

125g barnacukor

1 csomag sütőpor

1ek mézeskalács fűszer

1 csipet só

 

Töltelék:

150g tisztított mandula

150g kristálycukor

1 citrom reszelt héja

másfél kis tojás

2ek víz

 

Elkészítés:

A mandulát késes robotgéppel megdaráljuk. Hozzáadjuk a cukrot, citromhéjat, tojást és a vizet, és az egészet összekeverjük.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két gombócot készítünk belőle.  Az egyik gombócot kinyújtjuk, és ezután rátesszük a tölteléket.

Kinyújtjuk a második gombóc tésztát, és a tölteléket lefedjük vele. A tetejét megkenjük a maradék fél tojással. Díszíthetjük mandulával.

A sütőt 200 – 210 fokra előmelegítjük, és a süteményt 35-40 percig sütjük.

 

 

 

Szólj hozzá!

Tojáskrém

2014.03.17. 13:27 Cézár imádó

Hozzávalók:

  •   8 db főtt tojás
  •   3 ek tejföl
  •   3 ek majonéz
  •   1 ek mustár
  •   1 ek puha margarin
  •   1 kis fej lilahagyma
  • bors

 

Elkészítés: 

A tojásokat felszeleteljük, majd egy villa segítségével összetörjük. A lilahagymát finomra vágjuk. Az összetört tojásokat összekeverjük a margarinnal, hozzáadjuk a tejfölt, a majonézt, a mustárt. Belekeverjük a lilahagymát, sózzuk, borsozzuk, jól kikeverjük, és hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

Szólj hozzá!

Sajtos-sonkás kiflicske

2014.03.08. 08:29 Cézár imádó

20140307_180819.jpg

Hozzávalók:

1 csomag mélyhűtött leveles tészta

20 dkg sonka (darab és nem szeletelt)

20 dkg füstölt sajt

1 db tojás

 

Elkészítés:

A tésztát felengedjük, két darabra vágjuk, és kinyújtjuk 2-3 mm vastagságúra. A sonkából és a sajtból kb. fél centi vastag csíkokat vágunk. A kinyújtott tésztát 8 háromszögre vágjuk. A vastagabb végébe tesszük a sonkát és a sajtot, majd feltekerjük. Tepsibe tesszük, és megkenjük őket tojással. 200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. Langyosan fogyasztva a legjobb.

Szólj hozzá!

Piskótatekercs

2014.01.14. 21:00 Cézár imádó

20140114_133819.jpgHozzávalók:

6 tojás

6 ek cukor

6 ek liszt

kis sütőpor

 

Elkészítés:

A tojássárgáját kikeverjük a cukorral. A tojásfehérjét felverjük. A kikevert tojássárgáját összekeverjük a felvert fehérjével, majd utána hozzáadjuk a lisztet.

175 fokon 10-12 percig sütjük. Nedves konyharuhára borítjuk, majd feltekerjük. Ha kihűlt megkenjük lekvárral, és feltekerjük.

Szólj hozzá!

Kókusz tekercs

2013.12.30. 22:02 Cézár imádó

1530361_10201418566929992_1484391263_n.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 15 dkg cukor
  • 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 3 dl tej
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rum aroma

 

 

 

Krém:

  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 7 dkg kókuszreszelék
  • 1 vaníliás cukor
  • kókuszreszelék a külsejére

 

Elkészítés:


A kekszet a cukorral, a kakaóporral, a tejjel, a rum aromával és a vaníliás cukorral összegyúrjuk. Félretesszük amíg a krémet elkészítjük. A vajat a cukorral, a kókusszal és vaníliás cukorral jól összedolgozzuk. A kekszes masszát kettévesszük kinyújtjuk és megkenjük a fele krémmel. Szorosan feltekerjük és megszórjuk kókuszreszelékkel. (folpackon nyújtjuk, hogy szépen fel lehessen tekerni) Ezt megismételjük a másik felével is. Így két rudat kapunk belőle.

Szólj hozzá!

Török vöröslencse-leves - Lassú főzőben

2013.02.09. 14:22 Cézár imádó

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 200g/1 csésze vöröslencse, megmosva, lecsepegtetve
  • 1 vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve, vagy szétnyomva és felaprítva
  • 1 nagyobb sárgarépa, karikákra vagy kockákra vágva
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 l zöldségleves-lé
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt feketebors
  • 1 citrom, gerezdekre vágva
  • friss menta díszítéshez

Elkészítés:

Öntsük az olívaolajat egy serpenyőbe, és közepes hőfokon pirítsuk meg benne az apróra vágott vöröshagymát. Pár perc elteltével dobjuk bele a fokhagymát, majd a sárgarépát, és pirítsuk addig, míg kicsit megszínezi az olajat, ekkor szórjuk rá a római köményt, pirospaprikát, de így már ne süssük tovább, csak keverjük át és húzzuk le a tűzhelyről. Tegyük át a keveréket a kerámiaedénybe, és tegyük hozzá a többi hozzávalót, a lencsét, paradicsompürét, sót és borsot, és öntsük fel a zöldséglevessel. Kicsit keverjük át, majd fedjük le, és főzzük ALACSONY fokozaton 6 órán át. Kézi mixerrel turmixoljuk, ízlés szerint hagyhatjuk darabosabban is. Tálaljuk forrón, adjunk mellé citromgerezdet, és megszórhatjuk friss mentával. A tányérban meglocsolhatjuk pár csepp olívaolajban elkevert pirospaprikával is.

Szólj hozzá!

Sárgarépafőzelék

2013.02.06. 18:39 Cézár imádó

Hozzávalók:
  • 1,5 kiskanál ételízesítő
  • 1 liter tej
  • 3 szál sárgarépa
  • 1,5 evőkanál liszt
  • olaj
  • petrezselyem
Elkészítés:

A répákat karikára vágjuk és olajon megpirítjuk, megpároljuk.
A megpárolt répákhoz hozzáadjuk az ételízesítőt, majd megszórjuk a liszttel. Tovább pároljuk együtt, majd lassan felöntjük a tejjel. Sűrűsödésig főzzük, majd hozzáadjuk a petrezselymet. Elég lassan sűrűsödik, de megéri, mert a végeredmény isteni.

Szólj hozzá!

Címkék: főzelék sárgarépa

Sajtleves

2012.07.31. 22:10 Cézár imádó

Hozzávalók:
  • kb. 20 dkg reszelt sajt
  • 1-2 db natúr tömlős sajt
  • 2 dl tejföl
  • 5-6 ek liszt
  • húsleves kocka
  • frissen reszelt szerecsendió
  • bors
Elkészítése:
  • A húsleveskockát belerakjuk kb. 2,5 liter vízbe, hogy feloldódjon. Ha ez megtörtént, belerakjuk a sajtokat.
  • Sóval, borssal fűszerezzük. Felforraljuk.
  • A tejföllel és a liszttel behabarjuk.
  • Néhány percet főzzük, majd megnézzük elégséges-e a fűszerezés.
  • Amikor úgy ítéljük meg, hogy kész a levesünk, reszelünk bele szerecsendiót.

Szólj hozzá!

Rizskoch

2012.07.31. 22:02 Cézár imádó

Hozzávalók:
  • 1 liter tej
  • 1 dl víz
  • 25 dkg rizs
  • 5ek cukor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 5 tojás
Elkészítés:
  1. A tejet és a vizet egy lábasba öntjük. Hozzárakjuk a rizst, cukorral ízesítjük. Beletesszük a vaníliás cukrot.
  2. A rizst megfőzzük és kihűtjük.
  3. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját belekeverjük a már kihűlt rizsbe. A tojásfehérjét  kemény habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük a rizshez.
  4. Egy magasabb falú tepsit kivajazunk, kilisztezünk  és ebbe öntjük bele a masszát.
  5. 200 fokon kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
  6. Lekvárral tálaljuk.

Szólj hozzá!

Ketrecbe zárt sült cseresznye (NoSalty)

2012.07.10. 08:04 Cézár imádó

Hozzávalók:
Tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg gyümölcscukor
  • 1 ek sütőpor
  • 1 nagy ek méz
  • 3-5 cl tej (amennyit a tészta felvesz)
  • 1 tojás
Töltelékhez:
  • 70 dkg cseresznye (ez még magozatlan)
  • 5 dkg gyümölcscukor
  • 1 késhegynyi fahéj
  • 2 ek zsemlemorzsa
Kenéshez:
  • 1 tojássárga
  • 1 ek kristálycukor

Elkészítés:
  1. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, megszórjuk a cukorral és fahéjjal, összeforgatjuk, és félretesszük.
  2. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk. Ha szükséges, teszünk még hozzá tejet, vagy egy pici lisztet.
  3. A tésztabucinak levágjuk az ötödét, a többit 1-1,5 centi vastagra nyújtjuk, és vajazott, lisztezett pitesütő formába igazítjuk.
  4. Vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával.
  5. A cseresznyéről leöntjük a levet (megisszuk :D) és a formába igazítjuk.
  6. A maradék tésztához adjuk a nyesedéket, vékonyra nyújtjuk, és vékony csíkokat vágva berácsozzuk a pitét.
  7. Megkenjük a tojás sárgájával, és vékonyan megszórjuk a cukorral.
  8. 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10 percig sütjük, majd levesszük 175 fokra, és adunk neki még 20-25 percet.
  9. Megvárjuk, míg kihűl, akkor szeleteljük és fogyasztjuk.

Szólj hozzá!

Sport szelet torta

2012.03.10. 16:03 Cézár imádó

Hozzávalók:
  • 1/2 kg háztartási keksz
  • 25 dkg margarin
  • 2 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 3 ek holland kakaópor
  • 20 ml rumaroma
  • 1 cs vaniliáscukor

tetejére

  • 10 dkg tortabevonó
Elkészítése:
A kekszet ledaráljuk, majd belekeverjük a kakaót és a vaníliáscukrot.
A vajat, a tejet és a cukrot addig melegítjük, míg a cukor teljesen elolvad.
A meleg tejes egyveleget a kekszhez adjuk, a rumaroma kíséretében. Alaposan összedolgozzuk.
A tésztát alufóliával bélelt formába egyengetjük és hűvösebb helyen, 1-2 órán át szikkadni hagyjuk.
A darabokra tört csokit vízgőz felett felolvasztjuk és bevonjuk vele a tészta tetejét.
Megvárjuk, míg a csokimáz megdermed, s csak aztán szeleteljük.

Szólj hozzá!

Mézeskalács

2011.12.28. 17:57 Cézár imádó

Hozzávalók:

25 dkg méz
50 dkg finomliszt
10 dkg margarin
10 dkg cukor
1 egész tojás
2 tojás sárgája
1 kávéskanál szódabikarbóna
mézes fűszerkeverék (vagy őrölt szegfűszeg, fahéj...)
reszelt citromhéj

Elkészítés: Langyos mézet kikeverjük a margarinnal, hozzáadjuk a fűszerekkel, szódabikarbónával összekevert lisztet, tojást, tojássárgákat, cukrot .
Alaposan összegyúrjuk, kinyújtjuk szaggatjuk és langyos sütőben (3-4-es) sütjük, nehogy megégjen, nagyon gyorsan sül.

Szólj hozzá!

Birsalmasajt (NoSalty)

2011.10.25. 13:10 Cézár imádó

Hozzávalók:
  • 4-5 db birsalma
  • 400 g kristálycukor
  • 1 db citrom leve
Elkészítés:
  1. A birsalmákat alaposan megmossuk. Negyedekbe vágjuk, magházukat egy nagyon éles késsel eltávolítjuk. (Hámozni nem kell, azt főzés után sokkal könnyebb elintézni.)
  2. Egy lábasba tesszük a birsalma cikkeket, felengedjük vízzel, fél citrom levét belefacsarjuk és puhára főzzük az almát.
  3. Leszűrjük, és mindegyik darabról lehúzzuk a héjat. A puha gyümölcsöt botmixerrel vagy turmixban pürésítjük.
  4. A birsalmapürét vasatag falú lábasban kevergetve felmelegítjük és hozzáadjuk a cukrot. A maradék citrom levét hozzáfacsarjuk és az egészet sűrűre főzzük.
  5. Egy megfelelő méretű tálat/ formát folpackkal bélelünk és beleöntjük a sűrű, forró masszát. Miután kihűlt és megszilárdult annyira, hogy tartja a formáját (én egy éjszakán át hagytam a kibélelt tálban), kiborítjuk belőle egy darab zsírpapírra és hűvösebb helyre költöztetjük, ahol békén hagyjuk úgy kábé egy hétig, vagy amíg rendesen ki nem szárad.

 

Szólj hozzá!

Címkék: étel gasztro főzés édesség gasztronómia gasztró desszert birsalmasajt birsalma

Lúdláb (NoSalty)

2011.10.19. 11:46 Cézár imádó

Hozzávalók:

kakaós piskótához

  • 5 tojás
  • 5 ek porcukor
  • 4 ek rétesliszt
  • 2 ek kakaópor
  • 1 kk sütőpor

krémhez

  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg kakaó
  • 2,5 dl tej
  • 3 ek rétesliszt
  • 1/2 üveg magozott meggybefőtt
  • 0,5 dl meggylé
  • 1,5 dl rum
  • 1 cs. vaníliás cukor

csokimázhoz

  • 10 dkg étcsokoládé (min. 60 % kakaótartalmú)
  • 10 dkg vaj
Ekészítés:
  1. A piskótához a tojások sárgáját a porcukorral gépi habverővel 20 percig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet.
  2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós masszához. A tésztát sütőpapírral bélelt (fél gáztepsinyi méretű) tepsibe simítjuk és 175 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) 10-15 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Hűlni hagyjuk a piskótát.
  3. Közben elkészítjük a krémet: a lisztet simára keverjük a tejjel, felforraljuk és sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni.
  4. A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral és kakaóporral robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a kihűlt tejes krémet.
  5. Az előzetesen rumba áztatott meggyet lecsöpögtetjük, ezt is a masszához keverjük, fél deci meggylével és a vaníliás cukorral együtt.
  6. A krémet rásimítjuk a kihűlt piskótalapra és hűtőbe tesszük néhány órára, míg a krém teljesen megdermed.
  7. A csokimázhoz a darabokra tört étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzákeverjük a vajat, kicsit várunk, míg hűl és a langyos csokival bevonjuk a süti tetejét.
  8. Megint hűtőbe tesszük. Jó, ha egy éjszakát áll.

Szólj hozzá!

Címkék: étel gasztro torta édesség gasztronómia gasztró sütemény sütés desszert lúdláb

Sütőtöktorta /NO SALTY/

2011.10.10. 20:18 Cézár imádó

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • kicsi reszelt citromhéj
  • 1 cs vaniliás cukor

Töltelékhez:

  • 40 dkg sült sütőtök , áttörve
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg méz
  • 5 dkg porcukor
  • 1 cs vanília ízű pudingpor
  • 3 egész tojás
  • tejszínhab
  • tökmag
Elkészítés:
  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fél órát a hűtőben pihentetjük. 
  2. 28 cm-es kapcsos tortaformába sütőpapírt rakunk, és belenyomkodjuk a tésztát, hogy 3 cm-es pereme is legyen.
  3. A tésztát 170 fokon 15 percig elősütjük.
  4. A töltelékhez a vajat a porcukorral, mézzel habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, tököt és a pudingport.
  5. Az elősütött tésztát megtültjük és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
  6. Tejszínhabbal, tökmaggal díszítjük.

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro torta édesség sütőtök gasztronómia gasztró sütemény sütés desszert sütőtökből

Hideg joghurtos barackleves

2011.08.04. 11:56 Cézár imádó

 

  • 8 db barack (nagyobb)
  • 1 pohár natúr joghurt
  • kevés liszt
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • 3 ek cukor
  • annyi víz, amennyi éppen ellepi a gyümülcsöt
A barackot kockákra vágjuk. Az összes hozzávalót, a joghurt és a liszt kivételével, edénybe tesszük, felengedjük vízzel, felforraljuk. Épphogy felforr, beleöntjük a joghurtban kikevert lisztet, összekeverjük, megvárjuk míg újra eléri forráspontját, és kész is. Jól lehűtve, másnap fogyasztjuk.

 

1 komment

Címkék: leves gyümölcs étel gasztro hideg gasztronómia gasztró barack

Bodzaszörp

2011.05.29. 16:45 Cézár imádó

Hozzávalók: 25-30 bodzavirág, 2l víz, 2kg kristálycukor, 10dkg citrompótló


Elkészítés: Bodzaszörp készítéshez a bodza virágokat tegye megfelelő edénybe, engedjen rájuk 2 liter tiszta csapvizet, adja hozzá a citrompótló felét és letakarva 1 napig jól áztassa ki a virágokat, hogy zamatanyagait kiadja, és a virágpor feloldódjon. Időnként óvatosan jeverje át. Másnap szűrje át a bodzaszörp levét megfelelő edénybe és öntse hozzá a 2 kg kristálycukrot, vagy gyümölcscukrot. Közepesen magas hőfokon állandóan kevergetve főzze meg bodzaszörp levét. 30 - 35 percig főzze, félidőben adja hozzá a citrompótló másik felét. A főzés alatt a házi szörp szépen kitisztul. Az üvegeket - általában fél literesek a legjobbak a házi szörp, így a bodzaszörp tárolására is, alaposan mossa ki és ecetes vízzel öblítse át őket. Engedjen mély tepsibe forró vizet, állítsa bele az üvegeket, így nem pattanhatnak el a forró bodzaszörptől, amikor beletölti tölcsér segítségével. Az üvegeket töltse szinte teljesen tele. A forró bodzaszörp üvegeket úgynevezett száraz dunsztba tesszük. Erre a célra használhat régi dunyhákat is, mert az a legjobb, ha nagyon lassan hűlnek ki az üvegek, vagy mint a receptképeken látja bevásárlókosarat béleljen ki jó vastag törülközőkkel és azokba bugyolálja be a bodzaszörpös üvegeket. Szobahőmérsékleten tartva várja meg míg teljesen kihűlnek. Ízlés szerint, de áltálában 1:10 arányban keverje a bodzaszörpöt tiszta csapvízzel és fogyasztás előtt jól hűtse be. Kellemes ízű bodza üdítő fogyasztását ajánlom a bolti szörpök helyett.

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro ital gasztronómia gasztró bodza bodzaszörp

Babatorta

2011.05.29. 16:41 Cézár imádó

Tej és cukormentes torta

Hozzávalók: 25 dkg mazsola 2 közepes nagyságú alma 7 dkg finomliszt, 7 dkg grahamliszt, 1 teáskanál sütőpor, késhegynyi fahéj, 2 tojássárgája, 1 dl étolaj

Elkészítés: A mazsolát forró vízbe áztatjuk, majd ha megpuhult, lecsöpögtetjük és botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük a kétféle lisztet, a sütőport és a fahéjat. Külön tálban krémesre keverjük a tojássárgáját és az étolajat, majd hozzáadjuk a reszelt almát. A kétféle keveréket a végén összekeverjük egymással.
Kikenjük a tortaformát (ez az adag egy 24 centis tortaformához elég), beleöntjük a keveréket, lesimítjuk a tetejét és kb. 30 percig 200 fokos sütőben sütjük. Tűpróbával nézzük meg, megsült-e már.

Szólj hozzá!

Címkék: étel gasztro édesség gasztronómia gasztró sütemény sütés desszert babatorta tej mentes cukor mentes

Kocsonya

2011.05.29. 16:40 Cézár imádó

Hozzávalók:

2 kg kocsonyahús (köröm, fül, farok, orr, bőr)
tehetünk bele füstölt húst is (pl. csülköt)
1 kisebb fej vöröshagyma
1 közepes fej fokhagyma
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem
1/4 zellergumó
2 db közepes krumpli
víz

szegfűbors
pirospaprika

Elkészítés:
A kocsonyahúst alaposan megmossuk és 3 liter hideg vízben feltesszük főni.
Mialatt felforr, kanállal leszedjük a képződött habot, hogy szép tiszta levet kapjunk.
Ha már nem jön fel több hab a tetejére, pótoljuk az elfőtt vizet és beletesszük a megtisztított zöldségeket, a vöröshagymát és a fokhagymát.
Sózzuk kb. 1/2-1 teáskanálnyi sóval, de ha füstölt húst teszünk bele, vigyázzunk, nehogy túlsózzuk, mert akkor nem "alszik" meg a kocsonya.
Mérsékeljük a lángot, hogy ne forrjon, csak épp gyöngyözzön, és addig főzzük, amíg a hús leválik a csontról.
Legjobb, ha addig tekerjük az elzárás felé a csapot, míg már épp csak ég a láng - így egész éjszakára főni hagyhatjuk.
Levesszük a tűzről, és beleteszünk egy késhegynyi pirospaprikát.
Félórás pihentetés után kiszedjük belőle a húst. Kicsontozzuk, mély tányérokba rendezzük és rászűrjük a kocsonyalevet.
Hideg helyre tesszük, amíg teljesen megdermed.

Szólj hozzá!

Címkék: étel gasztro kocsonya gasztronómia gasztró

Bejgli

2011.05.29. 16:30 Cézár imádó

Hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
15 dkg zsír
60 dkg cukor
1 dkg élesztő
2 tojás
2 dl tej
40 dkg mák
40 dkg dió
10 dkg mazsola

fél citrom
4 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk.
Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.
Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat.
Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és a 4 dkg zsemlemorzsát.

Szólj hozzá!

Címkék: étel gasztro karácsony édesség gasztronómia gasztró sütemény sütés desszert bejgli

Sajtos roló

2009.10.25. 10:27 Cézár imádó

 

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
1 tojás
A töltelékhez:
8dkg liszt
5dl tej
2 tojás
8+15dkg reszelt sajt
10 dkg vaj
őrölt bors
reszelt szerecsendió
 
Elkészítés:
A leveles tésztát nyújtsd 2-3 mm vastagra. Vágd kétujjnyi csíkokra. A tésztacsíkok egyik szélét kend meg tojással, és fém sütőhengerekre csavard fel. A rolókat hengergesd meg finoman, majd ecseteld meg tojással. Tedd tepsire és 200 fokon süsd 10-15 percig, szép aranyszínűre. Még melegen húzd le a formáról. A krémhez a tejet a liszttel főzd sűrűre. A tűzről levéve dolgozd bele a tojást, ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, majd a 8dkg sajtot és vajat is add hozzá. A kihűlt krémmel töltsd meg a rolókat, a két végüket nyomd a reszelt sajtba.

 

Szólj hozzá!

Címkék: étel gasztro rudi gasztró sütés ebéd

Igazi kuglóf

2009.10.20. 13:41 Cézár imádó

Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 40 dkg liszt, 12 dkg vaj
A kelesztés után: 2 evőkanál kakaó
A kuglófforma kikenéséhez: vaj, liszt

Elkészítés:
A hozzávalókat kenyérsütő gépbe tesszük, és bedagasztjuk, kelesztjük. Alaposan kivajazunk és belisztezünk egy kuglófformát. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, 2 cipót formálunk belőle. Az egyikhez hozzágyúrunk 2 evőkanál kakaót. Ezután mindkét tésztát kb. 2 cm vastag lappá nyújtjuk, egymásra fektetjük, majd feltekerjük őket, és a kuglófformába tesszük úgy, hogy a tekercs végei összeérjenek. Konyharuhával lefedjük a tésztát és addig kelesztjük, amíg majdnem kitölti a formát. Ez kb. 1 óra. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a kuglófot 35 percig sütjük. A sütőből kivéve 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.

Szólj hozzá!

Címkék: étel gasztro édesség gasztronómia gasztró sütemény sütés desszert kuglóf finomság

Kekszes-almás süti

2009.08.27. 06:43 Cézár imádó

Hozzávalók: 1 kg alma, 8 dl víz, 20 dkg cukor, 3 cs. főzni való vaníliás pudingpor, 40 dkg háztartási keksz
A tetejére : 3-4 ek kakaópor, 4 ek porcukor, 5 dkg vaj, 8 – 10 ek.víz

Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, ráöntünk 5 dl vizet, a cukorral elkeverve kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Közben a pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük és kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik. Egy tepsi alját kirakunk keksszel és rákenjük krémet. A tetejére szintén keksz kerül.
A kakaót a porcukorral és a 8-10 evőkanál vízzel vízgőz fölött felforraljuk. A tűzről levéve az 5 dkg vajat hozzá adjuk, majd ezt a mázat a keksz tetejére kenjük.
Ha kihűlt egy éjszakára tegyük hűtőbe, másnapra kellően összepuhul és forró vizes késsel szépen szeletelhető.

Szólj hozzá!

Címkék: étel gasztro édesség gasztronómia sütemény desszert

Pompos

2009.07.17. 15:47 Cézár imádó

A nyers kenyértésztát enyhén olajozott tepsire helyezzük, majd egyenletes vastagságúra, kb. 1-1,5cm-re nyújtjuk. 200C-on elősütjük, időtartama kb. 7-9 perc. A félig kész pompost kivesszük, tetejére fokhagymás tejfölt kenünk 1-2mm vastagságban, és rászórjuk a darabolt anyagokat: a félfőre vágott vöröshagymát, a kockára vágott húsos angolszalonnát és a durvára reszelt pannonia sajtot. A megdíszített pompost visszahelyezzük a sütőbe és a tartókonzol felső részén további 5 percig pirítást végzünk. Miután a kenyértészta készresült, valamint a tetejére helyezett anyagok megpirultak, a sütő tepsiről egy vágódeszkára csúsztatva adagokra vágjuk. (én a szalonnát és hagymát előre megsütöttem, mert nekem ennyi sütés utám még nyers a hagyma)

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: étel hagyma gasztronómia gasztró sajt tejföl sütés szalonna kenyértészta pompos

Hideg mentás cukkínikrémleves

2009.07.05. 11:02 Cézár imádó

Hozzávalók:
két kisebb cukkíni
125 g natúr joghurt
1,5 ek finomra vágott mentalevél
5-6 ek cukkíni főzővíz
1/2 kk só
frissen őrölt fekete bors
 
Elkészítés:
A megtisztított cukkínik két végét levágjuk, a cukkíniket félbevágjuk, majd negyedbe és apró szeletekre. Sós, lobogó vízbe dobjuk 5 percre, majd leszűrjük. Fontos, hogy a főzővízből egy csészényit tegyünk félre! A megfőzőtt zöldséget turmixgépbe dobjuk, ráöntjük a joghurtot, hozzáadjuk a kissé felaprított mentát, sózzuk, borsozzuk és pépesítjük. A kívánt állag eléréséhez szükséges mennyiségű főzővízzel higítjuk. Légmentesen lezárt dobozban a hűtőbe tesszük egy-két órára.

Szólj hozzá!

Címkék: leves étel főzés gasztronómia gasztró cukkíni mentás