HTML

Ezt főztem ma

Friss topikok

  • Marykriek: Sziasztok! A <a href=jardinette.hu&gt;Jardinette Étterem</a> receptversenye elindult... (2011.08.17. 15:02) Hideg joghurtos barackleves
  • fasztumgél: legalább egy napot érdemes állni hagyni, hogy jó puha legyen a babapiskóta. nagyon álat édesség. (2011.07.06. 17:44) Tejfölös babapiskóta
  • dorothy62: Hello,NA, ezt díjjazom, mehet a tojásba egy kevés bors és szerecsendió, a tetejére pedig nagyon kí... (2009.05.25. 14:48) Krumplitortilla
  • dorothy62: Hello, nagyon szép és valszeg finom dolgokat csinálsz, ha javasolhatom a buktákat olvasztott vajba... (2009.05.25. 14:33) Ízes bukta
  • spoletina: @spoletina: Köszönöm a kedves válaszodat. (2009.05.16. 16:22) Kakaós kalács - kenyérsütővel

Linkblog

Sushit készítek

2008.05.04. 21:02 Cézár imádó

Így készül a Sushi:

 

Szóval fogjuk a nori lapot, tegyük a szőnyegre, és kezdjük el rápakolni szépen a főtt rizst, lelapitva és tömörítve. A végén hagyjunk szabadon pár centit.

 

Hogyan készül a rizs?
Körülbelül 3-4 adaghoz szükséges:
4 csésze hosszú szemű rizs, 4 csésze víz, 2 evőkanál Mirin (japán édes rizsbor vagy helyette valamilyen édes fehérbor), fél csésze rizsecet (vagy például fehérborecet), 5 evőkanál cukor, 2 teáskanál só.
A rizsszemeket először öblögessük át. Ezután egy tálba téve adjuk hozzá a 4 csésze vizet és a Mirint. Ezt így hagyjuk 30 percig ázni. (Közben nekiláthatunk a töltelék elkészítéséhez.) A fél óra után erős lángon kezdjük melegíteni, és a forrástól számítva 1 percig forraljuk, majd vegyük kis lángra és így főzzük 20 percig. Ha ezzel is megvagyunk, akkor vegyük le és tegyük félre lefedve 10 percig. Addig keverjük össze a fél csésze rizsecetet, az 5 evőkanál cukrot és a 2 teáskanál sót. A 10 perc letelte után szedjük át egy másik, például fa tálba a rizst, és keverjük hozzá az előbbi keveréket. Végezetül teritsük le és hagyjuk kihűlni.

Hogyan készül a töltelék?
A töltelék szinte bármiből készülhet, ezért nagyon sokféle lehet. Előbb elmondjuk, hogyan csináljuk, aztán ajánlunk pár variációt.
Az összetevőket daraboljuk fel hosszában körülbelül fél centiméter keresztmetszetűekre. Mindenből elég egy kevéske, például negyed paprika, 2-3 gomba, 10cm póréhagyma.
A töltelék ízesítéséhez szükséges:
1 csésze hideg víz, 2 teáscsésze Mirin, 5 teáskanál shoyu (sötét szójaszósz), 2 teáskanál cukor.
A felszeletelt alapanyagot hideg vízben kezdjük melegíteni és a forrástól számítva 10 percig főzzük. Ha kész, a fölösleges vizet öntsük le, hogy annyi maradjon, ami még éppen ellepi a tölteléket. Ezután adjuk hozzá az ízesítőket, keverjük össze, és ebben a lében hagyjuk kihűlni.

Akkor most folytassuk a Sushi készítését. A rizses réteg közepére rakjuk a tölteléket. Általában egyszerre kétféle, jól összeillő ízzel töltik fel. Lássunk még néhány variációt ötletnek:
sonka-ananász, tojás-paprika, tojás-kaviár, lazac-hagyma, spenót-uborka-avokádó-tök-gomba, lazac-avokádó-szezámmag, kaviár, uborka, tonhal, póréhagyma, kaliforniai paprika, omlett, Kampyo (japán tök), daikon (japán retek), wakegi (újhagyma)...

Következik az a rész, ami kis gyakorlást és kézügyességet kíván. Feltekerjük a norit mindenestül a bambusz szőnyeg segítségével. Alulról fogjuk a szőnyeget és a rizses rész kezdetét illesszük oda a rizses rész végére, közben igyekezzünk, hogy henger alakú maradjon az egész. Igazítsuk a tekercset óvatosan a szőnyeg középre, majd görgessük tovább annak segítségével, hogy a maradék nori is rásimuljon. Kicsit nyomkodjuk meg a kezünkkel. A nyomás hatására egy kis nedvesség jön ki a rizsből, ami ragadóssá teszi a nori belső felét. Formáljuk meg a tekercset, hogy szép henger alakja legyen, ezután kiteríthetjük a szőnyeget.
Az eredmény egy csodaszép tekercs. Ilyenkor tölti el az embert a megelégedettség és az öröm :) Tegyük félre és jöhet a következő.

Ha végeztünk valamennyi tekerccsel, akkor vegyünk elő egy fa deszkát vagy fa tálat, amire esztétikusan ki tudjuk pakolni a felszeletelt Sushi-t. Kerítsünk egy nagyon éles kést, mivel a nori kicsit ragadós és rugalmas, nehéz elvágni úgy, hogy ne deformálódjon a henger. Nedvesítsük a késünket minden vágás előtt meleg vízben, és gyorsan mozgassuk. Egy vékony tekercsnél hosszabb, egy vastagnál rövidebb szeleteket vágjunk le. Vegyük figyelembe, hogy ezek a Sushi darabok egy falatnak felelnek meg, tehát akkorát vágjunk le, amit egyben be tudunk kapni. Ha ezzel megvagyunk, innentől már csak a tálalás van hátra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fozes.blog.hu/api/trackback/id/tr23453873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

holvagy · http://www.holvagy.blog.hu 2008.05.06. 03:36:10

imádom. olcsóbban kijön így?

cézárimádó · http://fozes.blog.hu 2008.05.06. 09:17:12

Először meg kell venni az alapanyagokat, amiből minden alkalommal csak egy keveset kell használni (ecet,szója,wasabi, stb...).
Kb. 4.000.-Ft körül voltak. Azután már csak a nori lapokat és a tölteléket kell újra meg újra megvásárolni. 10db-os nori 600.-Ft.
Szerintem azért így lényegesen olcsóbb, mint a készen kapható. Nagyon egyszerű az elkészítése. És ami nem utolsó, tudom róla, hogy friss:-)))
süti beállítások módosítása